Бъдещето е на  хуманоидните роботи, вярват и предприемачи, и анализатори

...
Коментари Харесай

Бъдещето с хуманоидни роботи е близо, вярват анализатори


Бъдещето е на  хуманоидните роботи, имат вяра и бизнесмени, и анализатори на пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализатори предвиждат плевел пазар на хуманоидни роботи – като Optimus, показан неотдавна от производителя на електрически автомобили Tesla и персонално от мениджъра Илон Мъск. Роботите ще заменят хората в редица действия, включително грижите за възрастните и производството.

В обозримо бъдеще хуманоидните роботи ще могат да решат казуса с дефицита на работна ръка, съобщи през януари Илон Мъск. Нещо повече, шефът на Tesla има вяра, че роботите ще станат по-голям бизнес за компанията от електрическите автомобили.

Експерти на Goldman Sachs даже дават приблизителна времева рамка за сходно бъдеще – до 2035 година пазарът на хуманоидни роботи би трябвало да нарасне до 152 милиарда $ и да настигне този на електрическите транспортни средства.

В прогнозата си обаче анализаторите разчитат на догатката, че на пазара ще има и други производители на хуманоидни роботи, а освен Tesla. При всички случаи до 2035 година такива роботи ще покриват до 2% от световните потребности от личен състав, който да се грижи за възрастните хора.
още по темата
Друга прогноза сочи, че до 2030 година хуманоидните роботи ще покриват до 4% от потребностите от служащи за производството в Съединени американски щати. Дотогава пазарът на хуманоидни роботи ще доближи 6 милиарда $, а до 2035 година ще нарасне до 152 милиарда $.

При такива темпове на напредък, към средата на идващото десетилетие пазарът на хуманоидни роботи ще стане съпоставим с една трета от международния пазар на смарт телефони през 2021 година, пресмятат анализаторите.

Трудно е да се каже дали хуманоидни роботи в действителност ще станат всеобщо налични като цени. Но на скорошно събитие на Tesla шефът на компанията изрази убеденост, че тя ще може да създаде роботи Optimus в милиони бройки и, че цената на подобен асистент на хората няма да надвишава 20 000 $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР